Cum funcționează starea de spirit ?

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi despre emoțiile negative este
modul în care acestea sunt interconectate cu neurotransmițătorii noștri.

Stres

Descoperă de ce?

Oricine poate avea o perioada mai dificilă

Starea noastră este o stare tranzitorie a minții care influențează ceea ce gândim și cum privim lumea și, astfel, joacă un rol important în viața noastră.

Tulburările de dispoziție sunt asociate cu stări cum ar fi stare de spirit scăzută, stres și oboseală, adesea asociate cu stare depresivă, stare anxioasă, epuizare emoțională, psihică și fizică (sindrom burnout), etc., care pot persista cel puțin 2 săptămâni consecutive.

Care sunt cauzele apariției tulburărilor de dispoziție?

Tulburările de dispoziție pot să apară din cauze variate:

Anumite evenimente sau etape ale vieții (experiențe traumatice – perioade extinse de stres), genetică, boli inflamatorii, deficiențe nutriționale, dezechilibre chimice și chiar stil de viață nesănătos (dietă nesănătoasă, pasivitate fizică ,lipsa somnului, etc).


La nivel micro, incatorii cei mai comuni ai tulburărilor de dispoziție sunt: ​​dezechilibrele neurotransmițătorilor(cum este Serotonina, Dopamina, Noradrenalina și GABA), inflamația, stres oxidativ, neurodegenerare.

Având în vedere această varietate de cauze, soluțiile ar putea include modificări ale stilului de viață
(regim alimentar sănătos, exerciții fizice, somn normal, expunere la lumina soarelui), reducerea stresului și dezvoltarea mecanismelor de rezistență, terapia psihologică, produse de îmbunătățire a dispoziției pentru eliberarea de neurotransmițători, agenți antiinflamatori și antioxidanți, etc.

Ce sunt neurotransmițătorii

și cum acționează ei?

Neurotransmițătorii, sau mediatorii chimici, sunt subsțante chimice care se găsesc în sistemul nervos( de exemplu creier), prin intermediul cărora se face transmiterea, modularea și amplificarea impulsurilor nervoase.

Neurotransmițătorii reglează numeroase procese fizice și emoționale, cum ar fi performanța mentală, stările emoționale și răspunsul la durere.

Stres

Serotonina, norepinefrina, dopamina și GABA sunt neurotransmițători responsabili pentru diferite funcții ale corpului, inclusiv starea de spirit. Se presupune că acești mesageri chimici sunt în dezechilibru la persoanele cu tulburări de dispoziție și multe opțiuni de tratament se bazează pe corectarea acestui dezechilibru.